Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Overzicht College Besluiten

dinsdag 8 juli 2025

12:00
Locatie

Collegekamer

Voorzitter
J.P. Rehwinkel

Agendapunten

  1. 3.a

    In Juli 2024 heeft de gemeenteraad de startnotitie sportaccommodatiebeleid vastgesteld. In deze notitie staat beschreven wat de aanleiding, het doel en het proces is voor het op te stellen beleid. De voorliggende nota sportaccommodatiebeleid is de opvolging van deze startnotitie en beschrijft hoe we als gemeente inspelen op de genoemde opgaven. Richting 2040 wordt een groei van mogelijk 25.000 inwoners verwacht. Daarnaast is zichtbaar geworden dat sporten zich steeds meer concentreren op piekmomenten in de week, terwijl op andere momenten kostbare accommodaties ongebruikt zijn. Behalve de beleidskaders beschrijft de nota ook hoe uitvoering gegeven wordt aan de kaders en hoe we samengewerkt en afspraken gemaakt worden met onze gebruikers, veelal de Alphense sportverenigingen.


    De concept nota sportaccommodatiebeleid is opgesteld op basis van de eerder vastgestelde discussienota. Punten die relevant waren uit de inspraaksessies zijn verwerkt in deze versie. De gemeenteraad is in mei op de hoogte gebracht dat de nota sportaccommodatie in juli aan hen verzonden wordt. Zie voor verdere inhoudelijke toelichting het meegezonden besluitformulier.

    Voorgesteld besluit

    1. De nota sportaccommodatiebeleid 2025 vast te stellen, met specifieke vermelding van de vier richtinggevende kaders;
     Nut en noodzaak bepaalt de gemeentelijke betrokkenheid
     Gebruik voor breedtesport gaat voor top- of prestatiesport
     De gemeente heeft regie op doelmatig en efficiënt gebruik
     Gelijkwaardig speelveld: de gemeente behandelt verenigingen gelijkwaardig
    2. De beleidsrichtlijnen per type sportaccommodatie zoals deze beschreven staan de in de nota sportaccommodatiebeleid vast te stellen.
    3. Het college opdracht te geven tot het opstellen van een uitvoeringsprogramma sportaccommodatiebeleid 2025-2030 en deze uiterlijk eind 2025 te delen met de raad.
    4. De college opdracht te geven om vierjaarlijks aan de gemeenteraad te rapporteren over de voortgang van het sportaccommodatiebeleid.

  2. 3.b

    Voor mensen met een functiebeperking geldt, als belangrijke voorwaarde om te kunnen meedoen, dat de openbare ruimte voor hen bereikbaar en bruikbaar is. Daarvoor is het essentieel dat de integrale toegankelijkheid van de openbare ruimte is gewaarborgd van ontwerp tot en met de uitvoering. Met het vaststellen van dit praktische beleidskader, en de borging van de eisen in gemeentelijke richtlijnen en processen, zorgen we ervoor dat toegankelijkheid voortaan bij alle gebiedsontwikkelingen en kleine en grote onderhoudswerkzaamheden de standaard wordt in onze gemeente.

    Voorgesteld besluit

    1. Het Praktisch beleidskader toegankelijke openbare ruimte vast te stellen; 
    2. Hiermee te borgen dat een toegankelijke buitenruimte het uitgangspunt is bij het formuleren van beleid, planvorming, nieuwe gebiedsontwikkelingen en reconstructies, van welke schaalgrootte dan ook; 
    3. Hierbij uit te gaan van het ‘werk-met-werk’ principe: daar waar ontwikkelings-, reconstructie- of onderhoudswerkzaamheden gepland staan, wordt volgens de richtlijnen van toegankelijkheid ontworpen; 
    4. In de hele gemeente geldt dat de basis van toegankelijkheid op orde moet zijn. Daarbovenop geldt dat in specifieke gebieden en op bepaalde routes extra maatregelen worden genomen op het gebied van toegankelijkheid: rondom publieke voorzieningen, vanaf deze publieke gebieden van/naar de dichtstbijzijnde OV-halte, de hoofdroute tussen station en gemeentehuis en gebieden rondom woonvormen waar relatief veel inwoners met een functiebeperking wonen; 
    5. Bijzondere aanpassingen ter verbetering van de toegankelijkheid, die niet passen binnen regulier beheer en onderhoud en niet kunnen wachten tot een toekomstige reconstructie, te financieren uit apart budget á € 50.000 dat al eerder in de gemeentelijke begroting is gereserveerd voor toegankelijkheid van de openbare ruimte.

  3. 3.d

    Op 16 juni 2025 heeft het college de sociale visie 'samen leven, samen bouwen' vastgesteld. Een van de leidende principes in de sociale visie is om de veerkracht van de samenleving te versterken door in te zetten op de sociale basis. Met de Agenda Sociale Basis wordt invulling gegeven aan dit leidend principe. Er wordt beschreven wat de sociale basis is, welke ambitie we beogen met onze inzet en wat hiervoor nodig is. Er wordt opdracht gegeven om een uitvoeringsprogramma op te stellen voor de Agenda Sociale Basis, waarin we beschrijven wat we gaan doen om de ambitie in de agenda te realiseren.

    Voorgesteld besluit

    1. De inhoud van de agenda sociale basis, uitwerking van een belangrijk uitgangspunt van de sociale visie, vast te stellen. 
    2. Opdracht te geven om in Q3 en Q4 2025 en 2026 een uitvoeringsprogramma, waarin inzichtelijk wordt gemaakt wat nodig is om de agenda sociale basis te realiseren en het opstellen van een daarbij horende subsidieregeling met ingang van 1 januari 2027. 
    3. Voor 2026 de lopende activiteiten ten behoeve van de sociale basis voort te zetten op basis van de subsidieregeling Preventieve Activiteiten Sociale Basis Gemeente Alphen aan den Rijn 2025-2026. 
    4. Voor 2026 en verder het vastgestelde budget voor de huidige preventieve activiteiten ten behoeve van de sociale basis op € 4.493.600,= te bepalen onder voorbehoud van de vaststelling van de gemeentebegroting 2026. 
    5. Het verlengen van de beschikkingen voor 2026 omtrent de subsidies (op basis van de subsidieregeling Preventieve Activiteiten Sociale Basis Gemeente Alphen aan den Rijn 2025-2026) aan te merken als routinematig waardoor het valt onder het mandaatbesluit van de gemeente Alphen aan den Rijn.

  4. 3.e

    Het college heeft de Startnotitie Warmteprogramma Alphen aan den Rijn vastgesteld. De Startnotitie beschrijft de ambities en contouren van het Warmteprogramma die wordt vastgesteld uiterlijk eind 2026. Het Warmteprogramma is een strategisch beleidsinstrument en beschrijft het warmtebeleid van een gemeente. Daarin geven we aan in welke gebieden we de komende 10 jaar aan de slag gaan en wat voor de komende 10 jaar het plan van aanpak voor deze gebieden is. Het Warmteprogramma is de opvolger van de Transitievisie Warmte uit 2022.
    Aardgasleidingen blijven voorlopig in de grond, maar belangrijk in het Warmteprogramma is het overzicht van gebieden waarin de gemeente de aanwijsbevoegdheid op termijn wil gaan inzetten. Deze bevoegdheid stelt de gemeenteraad, via vaststelling van het toekomstige
    omgevingsplan, in staat om het aardgastransport voor een bepaalde wijk op termijn te beëindigen. Of en voor welke wijk het college van plan is de aanwijsbevoegdheid in te zetten zal beschreven worden in het Warmteprogramma.

    Voorgesteld besluit

    1. De Startnotitie Warmteprogramma Alphen aan den Rijn vast te stellen en daarmee de ontwikkeling van het Warmteprogramma te starten.
    2. De gemeenteraad met bijgevoegde informatiebrief te informeren over de start van de ontwikkeling van het Warmteprogramma Alphen aan den Rijn.

  5. 4.a

    De Adviesraad Samenleving Alphen aan den Rijn kan de gemeente gevraagd en ongevraagd adviseren op onderwerpen die de Alphense samenleving raken. Naar aanleiding van de beleidswijziging in 2022 om tot 21.00 uur betaald parkeren te voeren heeft de adviesraad een advies uitgebracht over de parkeervergunningen voor mantelzorgers en hulpverleners. In 2023 is deze wijziging door de gemeenteraad teruggedraaid. Het college legt in een antwoordbrief uitwaarom het huidige beleid wordt gevoerd en dat hierin geen wijzigingen worden aangebracht.

    Voorgesteld besluit

    Bijgevoegde concept-brief vaststellen en verzenden waarin wordt geantwoord waarom het huidige beleid op parkeervergunningen voor mantelzorgers en hulpverleners wordt gevoerd en dat hierin geen aanpassingen worden gedaan.

  6. 4.b

    Op grond van artikel 40 van het Reglement van Orde kunnen raadsleden schriftelijk vragen stellen aan het college van burgemeester en wethouders. Raadsleden namens de fracties van Forum voor Democratie, RijnGouwe Lokaal en Alphen voor Elkaar en Nieuw Elan vragen gesteld naar aanleiding van de zero-emissiezone in Alphen aan den Rijn. Deze vragen worden met bijgaande brief beantwoord.

    Voorgesteld besluit

    In te stemmen met bijgaande beantwoording artikel 40 vragen.

  7. 4.c

    Sinds 1 april 2021 is Sunset Beachbar geopend aan de Westkanaalweg, naast de Zegerplas. De eigenaar van de horecagelegenheid kwam eind 2020 naar de gemeente met een idee om een horecagelegenheid te realiseren op een unieke locatie. Begin 2021 werd door het college besloten om dit in de vorm van een pilot toe te staan. Door de jaren heen is het succes van de locatie gebleken, niet alleen voor de eigenaar van Sunset Beachbar, maar ook voor de gemeente zelf. Dit blijkt ook uit de evaluatie die in opdracht van de gemeente is opgesteld.
    Het is nu tijd om de tijdelijke situatie om te zetten in een permanente situatie. Dat betekent dat er een nieuwe huurovereenkomst moet worden opgesteld en nieuwe vergunningen moeten worden aangevraagd. Omdat wij als overheid zijn gehouden aan de uitgangspunten van (onder meer) het Didam-arrest wordt, alvorens de huurovereenkomst kan worden gesloten, het voornemen tot het sluiten van deze overeenkomst gepubliceerd. Dit besluit voorziet in de keuze om het perceel te verhuren aan Sunset Beachbar als enige serieuze gegadigde.

    Voorgesteld besluit

    Bekend te maken dat de gemeente voornemens is een perceel aan de Westkanaalweg te verhuren met als enige serieuze gegadigde Sunset Beachbar.

  8. 4.e

    Met een persbericht zal cijfermatige informatie met betrekking tot veiligheid in de gemeente Alphen en den Rijn in 2024 worden gedeeld. Meer specifiek betreft het de politiecijfers over 2024 en het cijfermatige overzicht bestuurlijke maatregelen veiligheid 2024. De raad wordt hierover geïnformeerd.

    Voorgesteld besluit

    In te stemmen met het informeren van de gemeenteraad over de cijfermatige gegevens met betrekking tot veiligheid in de gemeente Alphen aan den Rijn in 2024.

  9. 4.f

    In 2025 is de gemeente gestart met een pilot genaamd ‘Project Snelbinders’, in samenwerking met De Have Kennisdelers en Stichting MEE op Weg. Het doel van de pilot is om middelbare scholieren die op dit moment gebruikmaken van het leerlingenvervoer in de vorm van aangepast vervoer (taxi) over te laten stappen naar de elektrische fiets. Voor leerlingen die aan dit traject deelnemen, wordt gebruikgemaakt van een e-bike in combinatie met een training in verkeersveiligheid en zelfredzaamheid. Dit vergroot de wereld van de leerling, bevorderd de gezondheid en de onafhankelijkheid. De elektrische fiets is op dit moment geen benoemde voorziening in de Verordening of de Beleidsregels Leerlingenvervoer. Om toch een vergoeding mogelijk te maken voor de leerling die het traject inmiddels succesvol heeft afgerond, wordt voorgesteld om gebruik te maken van de hardheidsclausule (artikel 17 Verordening Leerlingenvervoer gemeente Alphen aan den Rijn 2023). Dit besluit dient tevens als onderlegger voor toekomstige beschikkingen totdat aanpassing van de verordening en/of beleidsregels heeft plaatsgevonden.

    Voorgesteld besluit

    Het toepassen van de hardheidsclausule, op grond van artikel 17 van de Verordening Leerlingenvervoer 2023, om de elektrische fiets als voorziening binnen het leerlingenvervoer te kunnen beschikken voor het schooljaar 2025-2026.

  10. 4.g

    De Verordening Leerlingenvervoer Alphen aan den Rijn 2023 regelt het vervoer naar verschillende vormen van onderwijs, waaronder het speciaal (voortgezet) onderwijs en het reguliere onderwijs. De Taalschool valt onder regulier primair onderwijs, waarvoor in principe geen aangepast vervoer (zoals taxi) wordt ingezet, tenzij sprake is van een structurele handicap. In het convenant met de Taalschool is echter afgesproken dat leerlingen die voldoen aan de afstandsgrens in aanmerking komen voor aangepast vervoer, mits vervoer via de eigen omgeving niet mogelijk is. Door toepassing van de hardheidsclausule (artikel 17 Verordening Leerlingenvervoer gemeente Alphen aan den Rijn 2023) kan het college hiervan in het voordeel van de aanvrager afwijken. Voor schooljaar 2025-2026 gaat het om negen leerlingen

    Voorgesteld besluit

    Instemmen met de toepassing van de hardheidsclausule, op grond van artikel 17 van de Verordening Leerlingenvervoer 2023, ten behoeve van het verstrekken van aangepast vervoer voor leerlingen naar de Regionale taalschool Mundus gedurende het schooljaar 2025-2026.

  11. 4.h

    Gemeentelijke eigendommen verbruiken jaarlijks circa 12 miljoen kWh en 1 miljoen m3 aardgas. Deze energie wordt onder andere gebruikt voor de openbare verlichting, rioolgemalen en gemeentelijk vastgoed. De gemeente heeft bijna 1.350 energie aansluitingen op haar naam staan. Omdat energiebesparing een belangrijke prioriteit is, monitort de gemeente sinds 2018 het energieverbruik van deze aansluitingen. Op basis van de monitoringsgegevens kan de gemeente gerichte maatregelen nemen om energie te besparen en de CO2- uitstoot te verlagen. Sinds 2018 wordt er jaarlijks een rapport opgesteld waarin het energieverbruik wordt beschreven.


    Ondanks dat het totale energieverbruik (elektriciteit, gas en warmte/koude) in 2024 is toegenomen ten opzichte van het verbruik in de Coronajaren 2020, 2021 en 2022, is het absolute verbruik bijna 7% lager dan in 2018. Hierbij geldt dat veranderingen in de vastgoedportefeuille en in het aantal energieaansluitingen in het openbaar gebied buiten beschouwing zijn gebleven. Als hier wel rekening mee wordt gehouden, is het energieverbruik in 2024 circa 15% lager dan in 2018. Als de gemiddelde afname in de monitoringsperiode (2018 tot en met 2024) zich tot 2030 voortzet, behaalt de gemeente de doelstelling van 30% energiebesparing in 2030.


    Een uitsplitsing van het totale energieverbruik in elektriciteit, gas en warmte/koude laat zien dat het elektriciteitsverbruik sinds 2018 vrijwel elk jaar daalt. De gemiddelde jaarlijkse daling bedraagt 3,3%. Circa 9% van de verbruikte elektriciteit wordt op gemeentelijk vastgoed opgewekt.
    Naast elektriciteit wordt ruim 1 miljoen m3 gas verbruikt en 8.300 GJ aan warmte en koude.

    Voorgesteld besluit

    1 Vaststellen van het jaarrapport Energieverbruik 2024 gemeente Alphen aan den Rijn
    2 Het jaarrapport met bijgevoegde brief ter informatie aanbieden aan de raad.

  12. 4.i

    Op 20 juni 2024 heeft het college de motie ‘de Regiotaxi in Alphen aan den Rijn’ overgenomen. In de motie werd gevraagd om in gesprek te gaan met de aanbieder van de Regiotaxi om de structurele problemen te bespreken en samen naar een oplossing te zoeken; hierbij de aanbieder aan de te sporen om maatregelen te nemen om de stiptheid van hun dienst te verbeteren. Omdat het college dit proces zorgvuldig wilde doorlopen, heeft dit gesprek met de vervoerder in maart 2025 plaatsgevonden.

    Voorgesteld besluit

    In te stemmen met bijgevoegde brief ter beantwoording van de aanvullende vragen die mondeling gesteld zijn tijdens de raadsvergadering van 22 mei 2025 naar aanleiding van de afdoening van de motie ‘Verbetering van de Regiotaxi in Alphen aan den Rijn’.

  13. 4.j

    Samenwerkende partijen zijn gekomen tot een Human Capital Deelakkoord als onderdeel van het Energietransitiehuis. De Provincie Zuid Holland verstrekt hiervoor 3 jaar lang projectsubsidie. De gemeente treedt op als penvoerder en zal een samenwerkingsovereenkomst afsluiten met de samenwerkende partijen. Dit ter bevordering van de uitvoering van het Human Capital Deelakkoord, het bestendigen van de overkoepelde ‘quadruple helix’-samenwerking binnen het ecosysteem op de nader te bepalen fysieke locatie, een gestructureerde projectadministratie, het beleggen en verdelen van verantwoordelijkheden en daarmee het reduceren van risico’s voor de penvoerder (de gemeente).

    Voorgesteld besluit

    1. De samenwerkingsovereenkomst Human Capital Deelakkoord Energietransitiehuis aan te gaan en te ondertekenen
    2. De burgemeester besluit de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst te mandateren aan wethouder G. van den Ham.

  14. 4.k

    Op 27 juni jl. en 1 juli jl. heeft de fractie van Forum voor Democratie artikel 40 vragen ingediend ten aanzien van respectievelijk ‘Provinciale plaatsingsvisie windturbines, volksgezondheid en lokale bescherming Groene Hart’ en ‘Energiek Alphen & lokaal eigendom’. Schriftelijke beantwoording dient binnen dertig dagen nadat de vragen zijn ingediend plaats te vinden. Deze termijn loopt bij beide sets aan vragen af tijdens het zomerreces. Het is vanwege de omvang en de aard van de vragen niet mogelijk om de artikel 40 vragen tijdig te voorzien van een zorgvuldig antwoord. Het college stelt de vragensteller hiervan in kennis. De beantwoording van de vragen zal zo spoedig mogelijk na het zomerreces, en uiterlijk eind september plaatsvinden.

    Voorgesteld besluit

    1. De fractie van Forum voor Democratie te informeren dat de beantwoording van de artikel 40 vragen ‘Provinciale plaatsingsvisie windturbines, volksgezondheid en lokale bescherming Groene Hart’ en ‘Energiek Alphen & lokaal eigendom’ wordt uitgesteld tot uiterlijk eind september.

  15. 4.l

    Sinds een aantal jaren wordt gewerkt aan het behalen van de internationale en landelijke doelen voor natuurherstel, waterkwaliteit en klimaat voor landbouw en landgebruik. De provincie Zuid-Holland heeft hiertoe het het Zuid-Hollands Programma Landelijk Gebied (ZH-PLG) opgesteld. De raad wordt per brief geinformeerd over de laatste stand van zaken rond het ZH-PLG en de betrokkeheid van de Gemeente Alphen aan den Rijn daarbij.

    Voorgesteld besluit

    1. Instemmen met het versturen van de bijgevoegde informatiebrief aan de raad.

  16. 4.m

    Cultuurplatform KHABBAZ is opgericht in 2020 en is een lokaal netwerk in de gemeente Alphen aan den Rijn waaraan alle kunst- en culturele organisaties zich op basis van vrijwillige deelname kunnen verbinden. Hiermee ontstaat meer samenwerking binnen de lokale kunst- en culturele sector en wordt gebruik gemaakt van elkaars kennis en expertise. De cultuurmakelaar is de spin in het web. Hij verbindt, faciliteert en ondersteunt culturele makers, en spot kansen voor nieuwe ontwikkelingen.


    In 2024 heeft het cultuurplatform vele activiteiten geïnitieerd en aangejaagd: onder meer de Cultuur4daagse, Gluren bij de Buren, de jaarlijkse opening van het cultureel seizoen en bandcontest Alphen on Fire. Cultuurplatform KHABBAZ heeft een waardevolle bijdrage geleverd aan de zichtbaarheid van lokaal talent en het brede aanbod van kunst en cultuur in de hele gemeente Alphen aan den Rijn. In het jaarverslag vindt u een uitgebreide weergave van de activiteiten in 2024.

    Voorgesteld besluit

    1. Kennis te nemen van de inhoud van het jaarverslag cultuurplatform KHABBAZ 2024
    2. De gemeenteraad te informeren via de bijgaande raadsinformatiebrief.

  17. 4.n

    De gemeente is bevoegd om locaties, straten en wegen te voorzien van een naam en huisnummers toe te wijzen. Veiligheidsregio Hollands Midden heeft verzocht om de informele straatnamen bij de locatie Hooge Burch van Ipse De Bruggen in Zwammerdam te formaliseren ivm een snellere vindbaarheid bij calamiteiten. Na overleg met Ipse De Bruggen worden de bestaande namen geformaliseerd. Al eerder zijn diverse namen vastgesteld. Op verzoek van Ipse De Bruggen zijn er nog enkele openbare ruimten die vernoemd moeten worden.
    In verband met het woningbouwproject “Wonen op de tuin” in Boskoop dient een nieuwe straatnaam te worden vastgesteld. Dit wordt “Toverhazelaar”.
    In Hazerswoude Dorp vindt een woningbouwontwikkeling plaats op de Margaretha van Oostenrijklaan. Hiervoor wordt het nieuwe beloop van deze straat vastgesteld. Er is eerder een besluit genomen om de hiervoor gereserveerde naar “Anna van Burenlaan” op te heffen. Dit is nu definitief bevestigd.

    Voorgesteld besluit

    Conform de bij dit besluit behorende tekeningen, op grond van de Verordening Naamgeving en Nummering 2015:
    1. De straatnamen en het beloop van “Dorpsplein”, “Overslagplein” en “Stichtersteeg” op het terrein van Ipse De Bruggen te Zwammerdam vast te stellen.
    2. De straatnaam en beloop van “Toverhazelaar” te Boskoop vast te stellen.
    3. De straatnaam “Anna van Burenlaan” te Hazerswoude Dorp definitief op te heffen.
    4. Het nieuwe beloop van de “Margaretha van Oostenrijklaan” te Hazerswoude Dorp vast te stellen.

  18. 4.o

    In het collegeprogramma 2022-2026 is binnen de economische agenda het Recreatie en Toerisme iconenbeleid geprioriteerd. Daarmee is er de afgelopen jaren en dit jaar gewerkt aan de doorontwikkeling en werkzaamheden die betrekking hebben op het vergroten van de bezoekersaantallen, economische groei en samenwerking in naamsbekendheid van gemeente. De vier ABBA-iconen (Archeon, Bentwoud, Boskoop en Avifauna) worden door het college daarin ondersteund. In 2025 is er wederom een bedrag beschikbaar voor deze doorontwikkeling.

    Voorgesteld besluit

    1. Voor de doorontwikkeling en werkzaamheden die betrekking hebben op het vergroten van de bezoekersaantallen, economische groei en naamsbekendheid van de vier ABBA iconen in 2025 een bedrag beschikbaar te stellen;
    2. Hiervoor in 2025 € 100.000 beschikbaar te stellen voor cofinanciering diverse onderzoeken, bijdrage aan verduurzaming en promotiecampagnes, met als dekking de Reserve Vrije tijd water en groen (R1562);
    3. De raad bij de Najaarsnota 2025 voor te stellen de financiële gevolgen, die voortvloeien uit dit besluit, te verwerken in de Begroting 2025 op basis van bijgevoegde begrotingswijziging;
    4. Het bedrag van €100.000,- vervolgens te labelen binnen het reguliere werkbudget R&T Economische Agenda, als werkbudget voor het verder brengen van de planvorming Museum voor de Zwammerdamschepen en entree Archeon, Bentwoud Festival 25 jaar viering, bijdrage aan de ontwikkeling Icoon Schone van Boskoop en een bijdrage aan de verduurzaming Gierenverblijf Avifauna in het kader van het 75 jarig bestaan.

  19. 4.p

    In de arbeidsmarktregio Holland Rijnland werken wij samen met gemeenten, UWV, werknemersorganisaties, werkgeversorganisaties, onderwijs en de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Doel is het verbeteren van de arbeidsmarktdienstverlening voor werkzoekenden, werkenden en werkgevers en het bevorderen van een inclusieve arbeidsmarkt waarin iedereen mee kan doen. Het kabinet wil de bestaande arbeidsmarktsamenwerking borgen in één landelijk beraad en 35 regionale beraden. Daarmee gaat het bestaande Bestuurlijk Overleg Werk en Onderwijs in de arbeidsmarktregio over in het Regionaal Beraad Holland Rijnland. De gemeente Alphen aan den Rijn wordt hierin – net als voorheen- vertegenwoordigd door wethouder G.J. Schotanus. Het Regionaal Beraad maakt afspraken over het regionale arbeidsmarktbeleid. In het samenwerkingsconvenant voor de arbeidsmarktregio Holland Rijnland leggen de partners de basisafspraken vast. Door het convenant te ondertekenen laten we zien dat we als gemeente Alphen aan den Rijn akkoord zijn met deze afspraken.

    Voorgesteld besluit

    College besluit:
    Het samenwerkingsconvenant voor de arbeidsmarktregio Holland Rijnland, op voordracht van het Regionaal Beraad Holland Rijnland, vast te stellen. 
    Burgemeester besluit: 
    Wethouder van het Sociaal Domein, G.J. Schotanus volmacht te verlenen om het samenwerkingsconvenant namens het college te ondertekenen.

  20. 4.q

    De gegevens in de Basisregistratie Personen (BRP) zijn persoonlijk en gevoelig van aard. Er moet worden voorkomen dat er onjuiste of onvolledige gegevens worden verwerkt, onbevoegden de beschikking over deze gegevens krijgen, of dat systemen uitvallen. Het beheer van deze gegevens en het toezicht op beveiliging is dan ook van groot belang. Op grond van de Regeling beheer en toezicht BRP worden functionarissen aangewezen die belast zijn met het beheer en toezicht op de BRP. In bijlage 2 van de Regeling staan de functionarissen genoemd met de door hen uit te voeren taken. Door functiewijzigingen moet bijlage 2 geactualiseerd en opnieuw vastgesteld worden.

    Voorgesteld besluit

    Bijlage 2 van de Regeling Beheer en Toezicht BRP vast te stellen.

  21. 4.r

    De gemeente geeft een financiële bijdrage aan evenementen die een bijdrage leveren aan de sociale samenhang binnen de wijken en dorpskernen. Voor het organiseren van evenementen die een bijdrage leveren aan de sociale samenhang in de gemeente ontvangen Stichting Dorpsfeest Zwammerdam, Vereniging Dorpskernwinkels Boskoop en Stichting Jaarmarkt Hazerswoude-Dorp een bijdrage.

    Voorgesteld besluit

    Een totale bijdrage van € 8.000 toekennen vanuit het budget Evenementen sociale samenhang aan organisatoren van evenementen die een bijdrage leveren aan de sociale samenhang in de gemeente, bestaande uit:
    a. Een bijdrage van € 2.000 aan Dorpsfeest Zwammerdam voor de organisatie van het jaarlijkse dorpsfeest in Zwammerdam, dit jaar van 27 t/m 31 augustus;
    b. Een bijdrage van € 3.000 aan Vereniging Dorpskern Winkels Boskoop voor de organisatie van de tweedaagse Braderie in het centrum van Boskoop op vrijdag 19 en zaterdag 20 september;
    c. Een bijdrage van € 3.000 aan Stichting Jaarmarkt Hazerswoude-Dorp voor de organisatie van de jaarmarktweek van 23 t/m 30 augustus.

  22. 4.s

    Op 12 juli 2022 heeft het college de Samenwerkingsovereenkomst voor het Energienet op het ITC- terrein ondertekend. Dit is een samenwerkingsovereenkomst met 2 andere partijen: Zonnepark ITC/PCT en Energienet ITC BV (onderdeel van Radost Den Haag Holding BV). De Samenwerkingsovereenkomst geeft de gemeente de optie om financieel voor maximaal 10% deel te nemen in Energienet ITC.
    De gemeente heeft dit recht tot 15 juli 2025. Een besluit over deelname in Energienet ITC BV is een bevoegdheid van de gemeenteraad. Voor dit besluit is noodzakelijk dat: De feitelijke uitvoering volledig bekend is met de daarbij horende mogelijke consequenties en risico’s. Aan deze voorwaarden is nog niet voldaan. Daarom wordt via deze allonge het recht op deelname verlengd tot 15 juli 2028.

    Voorgesteld besluit

    1. Instemmen met Allonge 4 bij de Samenwerkingsovereenkomst Zonnepark en GDS ITC-PCT

  23. 4.t

    Gelet op het collegebesluit van 11 juni 2024 is borging van inzet van schoolpedagogen niet ingeregeld, niet financieel en niet in de opdracht aan Oog voor Thuis. Daarom is het voorstel gedaan om akkoord te gaan met een aanvullende overbruggingsperiode tot einde kalenderjaar 2025. In deze periode blijft de dienstverlening van schoolpedagogen onder uitvoering van Kwadraad en wordt deze gefinancierd met een éénmalige bijdrage uit de jeugdhulp-middelen. Ondertussen kan er door de aangestelde programmamanager Jeugd onderzoek gedaan worden naar bestendiging van de schoolpedagogen binnen Oog voor Thuis per 1 januari 2026. Hierop is op 8 april 2025 door het college akkoord gegeven. Op 15 april is het college echter teruggekomen op een deel van het aangenomen besluit, de financiering vanuit het jeugdhulp budget en vraagt om alternatieve dekking binnen het sociaal domein.

    Voorgesteld besluit

    1. De verlenging van de werkzaamheden van de schoolpedagogen, zoals bij collegebesluit van 8 april 2025 besloten, naar rato te dekken uit het budget voor de Wmo dat in 2025 beschikbaar is voor huishoudelijke hulp (67110100/423200) en maatwerkvoorzieningen (66600100/423290); 
    2. Het bedrag van de verlenging van de schoolpedagogen € 117.016 via een administratieve begrotingswijziging over te hevelen naar het taakveld Onderwijsbeleid, onderdeel NPO (64800350/423400).

  24. 4.u

    Op 14 april 2025 hebben de besturen van Stichting Vrije Scholen Rijnstreek (SVSR) en Stichting Vrije Scholen Zuidwest Nederland (ZWN), de gemeente laten weten tot een besturenfusie te willen komen. Dit zal formeel leiden tot het overdragen van het bevoegd gezag van Vrijeschool Ridderspoor, waarvoor SVSR momenteel het bevoegd gezag is aan ZWN waarbij laatstgenoemde stichting verantwoordelijk wordt voor de vrijescholen in Leiden, Alphen aan den Rijn, Zoetermeer, Den Haag en Rotterdam. In dit kader is een Fusie Effectrapportage (FER) gemaakt.

    Voorgesteld besluit

    1. Akkoord te gaan met de besturenfusie tussen Stichting Vrije Scholen Rijnstreek en Stichting Vrije Scholen Zuidwest Nederland.

  25. 4.v

    Het college stemt in met het voornemen dat de gemeente Alphen aan den Rijn per 1 januari 2027 volledig toetreedt tot alle segmenten van de jeugdhulp in de regio Holland Rijnland. Hiermee wordt uitvoering gegeven aan het wettelijke kader Verbetering Beschikbaarheid Jeugdzorg en versterkt de regionale samenwerking. Alphen aan den Rijn was al deels aangesloten, maar breidt haar deelname hiermee uit. Vooruitlopend op de toetreding wordt voorgesteld gezamenlijk de taskforce maatregelen uit het regionale rapport van KokxdeVoogd uit te werken. Er komt ruimte om samen te leren en verschillen in sturingsmechanismen te bespreken. Alphen aan den Rijn draagt zelf de kosten voor de voorbereiding en implementatie van de toetreding. Dit vereist beleidsmatige afstemming en operationele inzet om de overgang goed te begeleiden. Besluitvorming over de kosten en de nadere uitwerking volgen in oktober. In het portefeuillehoudersoverleg Jeugd en door het bestuur van de SOZ wordt de bijgevoegde notitie besproken, waarmee de regio instemt met de toetreding door Alphen aan den Rijn en de beleidsmatige samenwerking op de taskforcemaatregelen. De huidige contracten met de jeugdhulpaanbieders lopen af per 1 januari 2026 en worden met 1 jaar verlengd om de continuïteit van jeugdhulp te kunnen borgen.

    Voorgesteld besluit

    Ter voorbereiding om per 1 januari 2027 uitvoering te kunnen geven aan de Wet verbetering beschikbaarheid jeugdzorg: 
    1. Voornemens te zijn per 1-1-2027 toe te treden tot de bijzondere overeenkomsten segment 1 tot en met 6 van de Service Organisatie Zorg Holland Rijnland (SOZ) voor het regionaal contracteren van de specialistische jeugdhulp en hierover de SOZ met bijgaande brief te informeren. Hiermee wordt per 1 januari 2027 de volledige dienstverlening van de SOZ afgenomen en zijn de regionale contractuele en financiële afspraken van toepassing. 
    2. Continuïteit van specialistische jeugdhulp tot aan 1 januari 2027 te borgen door de overeenkomsten met de lokaal gecontracteerde jeugdhulpaanbieders per 1-1-2026 met één jaar te verlengen. 
    3. Bijgaande brief te versturen aan de gecontracteerde jeugdhulpaanbieders over de toetreding en de verlengingsprocedure zoals beschreven onder beslispunt 1 en 2. 
    4. Akkoord te gaan met het uitgangspunt om de kosten te dragen voor de voorbereiding en implementatie van de toetreding, nadat overeenstemming is over de nog uit te brengen offerte door de SOZ. 
    5. Vooruitlopend op 1-1-2027 bij de uitwerking van de regionale taskforcemaatregelen in te zetten op effectieve sturingsmechanismen waarmee wordt gekomen tot een kwalitatief goed en financieel houdbaar jeugdhulpstelsel. 
    6. Voor de inhuur van externe projectleider voor de periode 2025 en 2026 ad. €215.000,- te bekostigen uit de visie Sociaal domein.

  26. 4.w

    Sinds 1 augustus 2010 zijn gemeenten wettelijk verplicht om aan te sluiten bij de Verwijsindex Risicojongeren (VIR) en hiermee te werken. De gemeenten in Holland Rijnland maken hiervoor gebruik van het systeem dat ontwikkeld is door MULTIsignaal, zijnde JeugdMATCH. Omdat het huidige contract met MULTIsignaal per 31 juli 2025 afloopt, dienen de gemeenten een nieuwe overeenkomst te sluiten. De gemeenten zijn voornemens een gezamenlijke contractverlenging met MULTIsignaal middels een addendum aan te gaan.

    Voorgesteld besluit

    - De contractverlenging vanaf 1 augustus 2025 tot en met 31 juli 2029 met systeemleverancier MULTIsignaal ten behoeve van het systeem JeugdMATCH vast te stellen; 
    - Akkoord te gaan met afwijkingsvoorstel inkoop- en aanbestedingsbeleid en enkelvoudig onderhands te gunnen aan MULTIsignaal.

  27. 4.x

    Conform artikel 197 Gemeentewet legt het college met de Jaarstukken 2024 verantwoording af aan de raad over het gevoerde bestuur en beleid over het jaar 2024. De Jaarstukken bestaan uit het jaarverslag en de jaarrekening. In het jaarverslag wordt verantwoording afgelegd over het door de raad vastgestelde beleid. Het jaarverslag bestaat uit een beleidsverantwoording per programma en een verantwoording op specifieke onderwerpen in de paragrafen. De jaarrekening bestaat uit de balans, een toelichting op de balans en het overzicht van baten en lasten en de toelichting hierop. Tot slot bestaat de jaarrekening uit de bijlage met de verantwoordingsinformatie over de specifieke uitkeringen en de bijlage met het overzicht van de gerealiseerde baten en lasten per taakveld.Het rekeningresultaat voor resultaatbestemmingen dienstjaar 2024 is -€ 19,6 miljoen nadelig. Het saldo aan resultaatbestemmingen bedraagt -€ 5,4 miljoen nadelig. Het resultaat van de jaarrekening 2024 na resultaatbestemming bedraagt -€ 25,0 miljoen nadelig. Ten opzichte van de begroting is het saldo na resultaatbestemming -€ 4,4 miljoen negatiever dan begroot.

    Voorgesteld besluit

    1. De Jaarstukken 2024 vast te stellen; 
    2. De Jaarstukken 2024 ter besluitvorming voor te leggen aan de raad en de raad te vragen: 
    a) De Jaarstukken 2024 vast te stellen; 
    I. Met een financieel resultaat 2024 van -€ 19,6 miljoen nadelig; 
    II. Met een totaal aan resultaatbestemmingen van -€ 5,4 miljoen nadelig; b) En het resultaat na resultaatbestemmingen te onttrekken uit de Algemene Reserve. 
    3. De portefeuillehouder Financiën te machtigen om noodzakelijke redactionele wijzigingen in de Jaarstukken 2024 aan te brengen; 
    4. En na afronding van de controle de Rechtmatigheidsverantwoording geactualiseerd en separaat van de Jaarstukken 2024 aan de raad aan te bieden.

  28. 4.z

    De gemeente Alphen aan den Rijn is enig aandeelhouder van Rijnvicus B.V., statutair gevestigd te Alphen aan den Rijn. Deze besloten vennootschap is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 28095297. Rijnvicus B.V. is het werk- en ontwikkelbedrijf van de gemeente en is belast met de uitvoering van taken op het gebied van participatie, arbeidstoeleiding en reintegratie. De statuten van Rijnvicus B.V. bepalen dat de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) de hoogste bevoegdheid heeft binnen de vennootschap. De gemeente oefent het stemrecht in de AVA uit via het college van burgemeester en wethouders, tenzij de aard van het besluit daartoe een raadsbesluit vereist. In de praktijk brengt het vertegenwoordigen van het college in de AVA met zich mee dat het voltallige college aanwezig zou moeten zijn. Dit is administratief en praktisch ondoelmatig. Door middel van dit besluit wordt de bevoegdheid tot vertegenwoordiging in de AVA gemandateerd aan de portefeuillehouder die Rijnvicus B.V. onder zich heeft. Daarmee wordt invulling gegeven aan de gewenste bestuurlijke efficiency, zonder afbreuk te doen aan de democratische controle of wettelijke kaders.

    Voorgesteld besluit

    Besluit college van burgemeester en wethouders: 
    1. De portefeuillehouder die Rijnvicus B.V. in de portefeuille heeft, te mandateren om namens het college de functie van aandeelhouder van Rijnvicus B.V. te bekleden. Dit conform artikel 160, eerste lid, van de Gemeentewet; 
    2. Te bepalen dat voor besluiten die op grond van de wet, de gemeentelijke nota verbonden partijen, of andere regelgeving zijn voorbehouden aan de gemeenteraad, voorafgaand een raadsbesluit noodzakelijk blijft; 
    3. Te bepalen dat de portefeuillehouder na afloop van iedere AVA schriftelijk rapporteert aan het college en de gemeenteraad over de genomen besluiten en relevante onderwerpen; 
    4. Dit besluit in werking te laten treden op de dag na bekendmaking, waarbij dit besluit de eerdere mandaten en volmachten vervangt. 


    Besluit burgemeester: 
    1. Aan de portefeuillehouder die Rijnvicus B.V. in de portefeuille heeft een volmacht te verlenen om als aandeelhouder rechtshandelingen te kunnen verrichten, conform artikel 171, eerste en tweede lid, van de Gemeentewet.