- Locatie
Raadzaal
- Voorzitter
- J.P. Rehwinkel
- Toelichting
-
Agenda en stukken nog onder voorbehoud
Deze openbare vergadering vindt plaats in de raadzaal en wordt live uitgezonden.
Mededelingen voor raadsleden:
Vragen voor agendapunt 3 kunt u tot 12.00 uur op de dag van de vergadering aanmelden bij de griffie.
Een stemverklaring bij een hamerstuk dient u te melden - Agenda documenten
Uitzending
Agendapunten
-
1
Stemming
Onderwerp Opening en vaststellen agenda -
1.a
Stemming
Onderwerp Benoeming raadslid VVD -
1.b
Bijlagen
Stemming
Onderwerp Benoeming raadscommissielid PvdA -
2
Bijlagen
Stemming
Onderwerp Vaststellen besluitenlijsten -
3Vragen raadsleden
-
4
Bijlagen
-
4.1Mededelingen en brieven van het college
-
4.1.a
Bijlagen
-
4.1.b
In het licht van het gelopen participatieproces in de Barrepolder en de scenario-analyse die daarbij wordt opgesteld is het van belang de gemeenteraad goed mee te nemen in de inhoud en het procesverloop.
Ten eerste om de integraliteit van besluiten te borgen en ten tweede is het cruciaal om recht te doen aan het intensieve participatieproces waar in- en omwonenden van de polder met tal van stakeholders met veel energie en betrokkenheid hun inbreng hebben geleverd.
Daartoe is het gewenst om via een raadsInformatiemarkt in de volle breedte te informeren. Het college zet daarmee een stap vooruit in dit proces en kan via de informatiemarkt input en richtingen ophalen voor het vervolg.
Bijgaande raadsbrief kondigt deze informatiemarkt aan én doet een appel om de niet vooruitlopend aan de inhoudelijke besprekingen kaders mee te geven.
De memo voor de agendacommissie beoogt de planning daarvan in gang te zetten.Bijlagen
Voorgesteld besluit
1. instemmen met de raadsinformatiebrief Scenario-analyse Barrepolder en deze aan de gemeenteraad toe te sturen
2. Instemmen met het voorstel t.a.v. de agendacommissie voor de organisatie van een Informatiemarkt Scenario-analyse Barrepolder -
4.1.c
Bijlagen
-
4.1.d
Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om het construct Jeugdhulp Loopt Door met ingang van 1 juli 2025 onder te brengen bij de gemeentelijke B.V. Oog voor thuis en daartoe de benodigde financiële middelen ter beschikking te stellen. De gemeenteraad wordt hierover geïnformeerd.
Bijlagen
-
4.1.e
Jaarlijks ontvangt de Raad in Q2 een brief waarin wij het college hen informeert over de stand van zaken rond de verduurzaming van ons gemeentelijk vastgoed (vastgoed dat in eigendom is van de gemeente). Onze algehele conclusie is dat we een solide basis hebben gelegd voor de verduurzaming van ons gemeentelijk vastgoed. Het eerder ingezette tempo houden we vast. En tegelijk is een verdere versnelling noodzakelijk om onze doelen te behalen. Daar werken we aan.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
De ‘Raadsbrief Stand van Zaken verduurzaming gemeentelijk vastgoed 2025’ toe te sturen aan de raad.
-
4.1.f
Voor de ontwikkeling van de Gnephoek heeft de gemeente een gemeentelijk voorkeursrecht op het gebied ‘Gnephoek” gevestigd. Eigenaren die binnen dat gebied hun percelen willen verkopen dienen die als eerste aan de gemeente aan te bieden. De eigenaar van een bedrijfspand in de Gnephoek heeft bij de gemeente aangekondigd zijn bedrijfspand te willen verkopen. De gemeente heeft onderhandelingen over de aankoop van de betreffende locatie gevoerd en minnelijke overeenstemming bereikt. De locatie is benodigd voor de toekomstige herontwikkeling van het gebied ‘Gnephoek’.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
1. De koopovereenkomst met Auto Make-Up B.V. aan te gaan inzake de aankoop van de locatie Zaagmolenweg 6 en 8a te Alphen aan den Rijn (bedrijfspand Auto Make-Up B.V.) voor een vast bedrag van € 810.000,- kosten koper, één en ander volgens de door verkoper reeds ondertekende koopovereenkomst, zie bijgevoegd.
2. De reeds lopende huurovereenkomst door te laten lopen tot eind dit jaar en telkens met een jaar tot verlengen totdat de gemeente over de locatie wenst te beschikken.
3. Wethouder van As te mandateren om de koopovereenkomst namens het college aan te gaan en conform bijgevoegde volmacht tot ondertekening van de koopovereenkomst over te gaan. -
4.1.g
De gemeenteraad heeft in de agendacommissie van 14 januari 2025 verzocht om voor de zomer een schriftelijke rapportage te ontvangen over het ‘reilen en zeilen van het AZC’. Met deze brief geeft het college gehoor aan dit verzoek.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
De gemeenteraad heeft in de agendacommissie van 14 januari 2025 verzocht om voor de zomer een schriftelijke rapportage te ontvangen over het ‘reilen en zeilen van het AZC’. Met deze brief geeft het college gehoor aan dit verzoek.
-
4.1.h
Sinds een aantal jaren wordt gewerkt aan het behalen van de internationale en landelijke doelen voor natuurherstel, waterkwaliteit en klimaat voor landbouw en landgebruik. De provincie Zuid-Holland heeft hiertoe het het Zuid-Hollands Programma Landelijk Gebied (ZH-PLG) opgesteld. De raad wordt per brief geinformeerd over de laatste stand van zaken rond het ZH-PLG en de betrokkeheid van de Gemeente Alphen aan den Rijn daarbij.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
1. Instemmen met het versturen van de bijgevoegde informatiebrief aan de raad.
-
4.1.i
Op 3 juli bespreekt de commissie RED het raadsvoorstel m.b.t. voorwaarden voor zonnevelden en windturbines en voorkeursgebieden voor windturbines. In de voorbereiding heeft het college aangegeven de gemeenteraad te informeren over de uitkomsten van de Omgevingseffectenrapportage (OER), uitgevoerd door Provincie Zuid-Holland (PZH), zodra deze beschikbaar zouden zijn. De concept-uitkomsten van dit onderzoek zijn op 3 juli 2025 openbaar gemaakt, inclusief bijbehorende brief ‘Concept-uitkomsten OER Windenergie – RES Holland Rijnland’ van Gedeputeerde Staten.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
- Beantwoording van de technische vragen gesteld door de heer Van Zuylen te versturen aan de raad.
- a. Kennis te nemen van de concept-uitkomsten van de Omgevingseffectenrapportage windenergie (PZH) en bijgevoegde brief van.
b. De raad te informeren over de concept-uitkomsten OER windenergie en bijgevoegde brief van GS, middels bijgevoegde Raadsinformatiebrief.
-
4.1.j
Het college stemt in met het voornemen dat de gemeente Alphen aan den Rijn per 1 januari 2027 volledig toetreedt tot alle segmenten van de jeugdhulp in de regio Holland Rijnland. Hiermee wordt uitvoering gegeven aan het wettelijke kader Verbetering Beschikbaarheid Jeugdzorg en versterkt de regionale samenwerking. Alphen aan den Rijn was al deels aangesloten, maar breidt haar deelname hiermee uit. Vooruitlopend op de toetreding wordt voorgesteld gezamenlijk de taskforce maatregelen uit het regionale rapport van KokxdeVoogd uit te werken. Er komt ruimte om samen te leren en verschillen in sturingsmechanismen te bespreken. Alphen aan den Rijn draagt zelf de kosten voor de voorbereiding en implementatie van de toetreding. Dit vereist beleidsmatige afstemming en operationele inzet om de overgang goed te begeleiden. Besluitvorming over de kosten en de nadere uitwerking volgen in oktober. In het portefeuillehoudersoverleg Jeugd en door het bestuur van de SOZ wordt de bijgevoegde notitie besproken, waarmee de regio instemt met de toetreding door Alphen aan den Rijn en de beleidsmatige samenwerking op de taskforcemaatregelen. De huidige contracten met de jeugdhulpaanbieders lopen af per 1 januari 2026 en worden met 1 jaar verlengd om de continuïteit van jeugdhulp te kunnen borgen.
Bijlagen
-
4.1.k
Met een persbericht zal cijfermatige informatie met betrekking tot veiligheid in de gemeente Alphen en den Rijn in 2024 worden gedeeld. Meer specifiek betreft het de politiecijfers over 2024 en het cijfermatige overzicht bestuurlijke maatregelen veiligheid 2024. De raad wordt hierover geïnformeerd.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
In te stemmen met het informeren van de gemeenteraad over de cijfermatige gegevens met betrekking tot veiligheid in de gemeente Alphen aan den Rijn in 2024.
-
4.1.l
Op 20 juni 2024 heeft het college de motie ‘de Regiotaxi in Alphen aan den Rijn’ overgenomen. In de motie werd gevraagd om in gesprek te gaan met de aanbieder van de Regiotaxi om de structurele problemen te bespreken en samen naar een oplossing te zoeken; hierbij de aanbieder aan de te sporen om maatregelen te nemen om de stiptheid van hun dienst te verbeteren. Omdat het college dit proces zorgvuldig wilde doorlopen, heeft dit gesprek met de vervoerder in maart 2025 plaatsgevonden.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
In te stemmen met bijgevoegde brief ter beantwoording van de aanvullende vragen die mondeling gesteld zijn tijdens de raadsvergadering van 22 mei 2025 naar aanleiding van de afdoening van de motie ‘Verbetering van de Regiotaxi in Alphen aan den Rijn’.
-
4.1.m
Gemeentelijke eigendommen verbruiken jaarlijks circa 12 miljoen kWh en 1 miljoen m3 aardgas. Deze energie wordt onder andere gebruikt voor de openbare verlichting, rioolgemalen en gemeentelijk vastgoed. De gemeente heeft bijna 1.350 energie aansluitingen op haar naam staan. Omdat energiebesparing een belangrijke prioriteit is, monitort de gemeente sinds 2018 het energieverbruik van deze aansluitingen. Op basis van de monitoringsgegevens kan de gemeente gerichte maatregelen nemen om energie te besparen en de CO2- uitstoot te verlagen. Sinds 2018 wordt er jaarlijks een rapport opgesteld waarin het energieverbruik wordt beschreven.
Ondanks dat het totale energieverbruik (elektriciteit, gas en warmte/koude) in 2024 is toegenomen ten opzichte van het verbruik in de Coronajaren 2020, 2021 en 2022, is het absolute verbruik bijna 7% lager dan in 2018. Hierbij geldt dat veranderingen in de vastgoedportefeuille en in het aantal energieaansluitingen in het openbaar gebied buiten beschouwing zijn gebleven. Als hier wel rekening mee wordt gehouden, is het energieverbruik in 2024 circa 15% lager dan in 2018. Als de gemiddelde afname in de monitoringsperiode (2018 tot en met 2024) zich tot 2030 voortzet, behaalt de gemeente de doelstelling van 30% energiebesparing in 2030.
Een uitsplitsing van het totale energieverbruik in elektriciteit, gas en warmte/koude laat zien dat het elektriciteitsverbruik sinds 2018 vrijwel elk jaar daalt. De gemiddelde jaarlijkse daling bedraagt 3,3%. Circa 9% van de verbruikte elektriciteit wordt op gemeentelijk vastgoed opgewekt.
Naast elektriciteit wordt ruim 1 miljoen m3 gas verbruikt en 8.300 GJ aan warmte en koude.Bijlagen
Voorgesteld besluit
1 Vaststellen van het jaarrapport Energieverbruik 2024 gemeente Alphen aan den Rijn
2 Het jaarrapport met bijgevoegde brief ter informatie aanbieden aan de raad. -
4.1.n
Cultuurplatform KHABBAZ is opgericht in 2020 en is een lokaal netwerk in de gemeente Alphen aan den Rijn waaraan alle kunst- en culturele organisaties zich op basis van vrijwillige deelname kunnen verbinden. Hiermee ontstaat meer samenwerking binnen de lokale kunst- en culturele sector en wordt gebruik gemaakt van elkaars kennis en expertise. De cultuurmakelaar is de spin in het web. Hij verbindt, faciliteert en ondersteunt culturele makers, en spot kansen voor nieuwe ontwikkelingen.
In 2024 heeft het cultuurplatform vele activiteiten geïnitieerd en aangejaagd: onder meer de Cultuur4daagse, Gluren bij de Buren, de jaarlijkse opening van het cultureel seizoen en bandcontest Alphen on Fire. Cultuurplatform KHABBAZ heeft een waardevolle bijdrage geleverd aan de zichtbaarheid van lokaal talent en het brede aanbod van kunst en cultuur in de hele gemeente Alphen aan den Rijn. In het jaarverslag vindt u een uitgebreide weergave van de activiteiten in 2024.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
1. Kennis te nemen van de inhoud van het jaarverslag cultuurplatform KHABBAZ 2024
2. De gemeenteraad te informeren via de bijgaande raadsinformatiebrief. -
4.1.o
Voor mensen met een functiebeperking geldt, als belangrijke voorwaarde om te kunnen meedoen, dat de openbare ruimte voor hen bereikbaar en bruikbaar is. Daarvoor is het essentieel dat de integrale toegankelijkheid van de openbare ruimte is gewaarborgd van ontwerp tot en met de uitvoering. Met het vaststellen van dit praktische beleidskader, en de borging van de eisen in gemeentelijke richtlijnen en processen, zorgen we ervoor dat toegankelijkheid voortaan bij alle gebiedsontwikkelingen en kleine en grote onderhoudswerkzaamheden de standaard wordt in onze gemeente.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
1. Het Praktisch beleidskader toegankelijke openbare ruimte vast te stellen;
2. Hiermee te borgen dat een toegankelijke buitenruimte het uitgangspunt is bij het formuleren van beleid, planvorming, nieuwe gebiedsontwikkelingen en reconstructies, van welke schaalgrootte dan ook;
3. Hierbij uit te gaan van het ‘werk-met-werk’ principe: daar waar ontwikkelings-, reconstructie- of onderhoudswerkzaamheden gepland staan, wordt volgens de richtlijnen van toegankelijkheid ontworpen;
4. In de hele gemeente geldt dat de basis van toegankelijkheid op orde moet zijn. Daarbovenop geldt dat in specifieke gebieden en op bepaalde routes extra maatregelen worden genomen op het gebied van toegankelijkheid: rondom publieke voorzieningen, vanaf deze publieke gebieden van/naar de dichtstbijzijnde OV-halte, de hoofdroute tussen station en gemeentehuis en gebieden rondom woonvormen waar relatief veel inwoners met een functiebeperking wonen;
5. Bijzondere aanpassingen ter verbetering van de toegankelijkheid, die niet passen binnen regulier beheer en onderhoud en niet kunnen wachten tot een toekomstige reconstructie, te financieren uit apart budget á € 50.000 dat al eerder in de gemeentelijke begroting is gereserveerd voor toegankelijkheid van de openbare ruimte. -
4.1.p
Het college heeft de Startnotitie Warmteprogramma Alphen aan den Rijn vastgesteld. De Startnotitie beschrijft de ambities en contouren van het Warmteprogramma die wordt vastgesteld uiterlijk eind 2026. Het Warmteprogramma is een strategisch beleidsinstrument en beschrijft het warmtebeleid van een gemeente. Daarin geven we aan in welke gebieden we de komende 10 jaar aan de slag gaan en wat voor de komende 10 jaar het plan van aanpak voor deze gebieden is. Het Warmteprogramma is de opvolger van de Transitievisie Warmte uit 2022.
Aardgasleidingen blijven voorlopig in de grond, maar belangrijk in het Warmteprogramma is het overzicht van gebieden waarin de gemeente de aanwijsbevoegdheid op termijn wil gaan inzetten. Deze bevoegdheid stelt de gemeenteraad, via vaststelling van het toekomstige
omgevingsplan, in staat om het aardgastransport voor een bepaalde wijk op termijn te beëindigen. Of en voor welke wijk het college van plan is de aanwijsbevoegdheid in te zetten zal beschreven worden in het Warmteprogramma.Bijlagen
Voorgesteld besluit
1. De Startnotitie Warmteprogramma Alphen aan den Rijn vast te stellen en daarmee de ontwikkeling van het Warmteprogramma te starten.
2. De gemeenteraad met bijgevoegde informatiebrief te informeren over de start van de ontwikkeling van het Warmteprogramma Alphen aan den Rijn. -
4.1.q
Bijlagen
-
4.1.r
Bij de commissie RED op 3 juli jl. zijn er bij het agendapunt ‘Grootschalige opwek’ door wethouder van der Ham twee toezeggingen gedaan. In de bijlage de beantwoording.
Bijlagen
-
4.1.s
In 2024 begon Alphen aan den Rijn met een nieuwe aanpak voor jeugdhulp, uitgevoerd door de nieuw opgezette organisatie Oog voor Thuis. De aanpak moest beter aansluiten bij gezinnen en efficiënter worden georganiseerd. Helaas liep de uitvoering vast door onduidelijkheden en samenwerkingsproblemen. In maart 2025 is besloten tot een verbeteraanpak met het programma Grip op Jeugdhulp. De noodzaak werd onderstreept toen de Inspectie verscherpt toezicht instelde op het overgangsconstruct jeugdhulplooptdoor. Dit construct was bedoeld om zorgcontinuïteit te bieden in de opstartfase van Oog voor thuis. Het huidige verbeterprogramma loopt tot medio 2027 en richt zich op vijf programmalijnen; herstel, de basis op orde, regionale samenwerking, data gedreven organisatie en transformatie van de jeugdhulp. Het doel is een goed functionerende, betaalbare en effectieve jeugdhulp, met preventie als basis, zodat kinderen in Alphen aan den Rijn veilig en gezond kunnen opgroeien.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
1. Kennis te nemen van het contouren programma plan ‘Grip op Jeugdhulp
2. Het vaststellen van de vijf programma lijnen uit het programma plan- Herstel
- De basis op orde
- Regionale samenwerking
- Data gedreven organisatie
- Transformatie
3. Het vaststellen van de looptijd van het programma (tot juni 2027).
4. Kennis te nemen van de randvoorwaarden om het programma tijdig te realiseren en in de lijn te borgen.
5. Vaststellen van de raadsinformatiebrief. -
4.2Collegebesluiten ter inzage gelegd
-
4.3Collegebesluiten betrekken bij financiële producten
-
4.3.a
Vanuit het Nationaal Isolatieprogramma (NIP) heeft het Rijk een bedrag van € 2.024.824 voor de gemeente Alphen aan den Rijn gereserveerd. Deze specifieke uitkering is bedoeld om eigenaar-bewoners met een slecht geïsoleerde woning en lage WOZ-waarde te helpen met het isoleren van hun woning, om zo energiearmoede tegen te gaan. Van deze uitkering moeten bij minimaal 1.048 woningen energiebesparende maatregelen worden aangebracht. Van bovenvermeld bedrag is € 125.230 bestemd voor een doe-het-zelversaanpak. De gemeente vraagt het voor haar gereserveerde bedrag aan bij het Rijk. Daarnaast vraagt de gemeente € 562.060 extra aan. Mogelijk komt dit bedrag vanuit een veegtranche beschikbaar om 314 extra woningen te isoleren.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
1. Akkoord gaan met het aanvragen van de 3e tranche van de Specifieke Uitkering Lokale Aanpak Isolatie 2025;
2. De raad via de Najaarsnota 2025 voor te stellen om de financiële gevolgen van deze aanvraag – op basis van de bijgevoegde begrotingswijziging – in de begroting 2025 te verwerken op basis van de bedragen in de daadwerkelijke toekenning van tranche 3. -
4.3.b
De gemeente Alphen aan den Rijn heeft grote waardering voor de inzet van mantelzorgers. Dat uit zich onder andere in het mantelzorgcompliment, dat in Alphen aan den Rijn een geldbedrag van €200 is. Jonge mantelzorgers ontvangen een VVV-cadeaubon ter waarde van €50. Door een toename van het aantal mantelzorgers wordt in 2025 een overschrijding van het budget van ongeveer €100.000 verwacht. Hiervoor zal in eerste instantie dekking worden gezocht binnen Programma 4. Bij onvoldoende dekking zal het tekort worden meegenomen in de Najaarsnota.
Bijlagen
-
4.3.c
Van 20 t/m 27 juli viert stichting Kaju Putih het 60-jarig bestaan van de Molukse wijk in Alphen aan den Rijn. Ter gelegenheid van dit bijzondere moment organiseert de stichting diverse activiteiten, waaronder kookworkshops, tentoonstellingen, sportieve activiteiten, optredens en culturele uitwisselingen. De activiteiten vinden plaats in de Molukse wijk in Alphen aan den Rijn. Het doel van deze jubileumweek reikt verder dan alleen de viering van deze mijlpaal. De gemeente verleent een eenmalige subsidie voor de organisatie van de activiteiten omdat deze bijdragen aan belangrijke gemeentelijke beleidsdoelen, zoals het bevorderen van inclusie, culturele diversiteit en gemeenschapszin. Bovendien versterkt het de onderlinge betrokkenheid in onze samenleving.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
1. In afwijking van het beleid een eenmalige subsidie te verlenen van € 10.000 aan de aan Stichting Dewan Maluku Jajasan Kaju Putih (hierna te noemen "stichting Kaju Putih") voor de viering van 60 jaar Molukse wijk met diverse activiteiten in de week van 20 t/m 27 juli
2. In verband met het ontbreken van middelen deze subsidie te dekken uit het begrotingsresultaat 2025 en te verwerken in de Najaarsnota 2025 -
4.3.d
De beheerders van het gemeentefonds (de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de staatssecretaris van Financiën) verstrekken regelmatig mededelingen over de algemene uitkering via de gemeentefondscirculaires. In deze circulaires worden de ontwikkelingen toegelicht op grond van de meest recente gegevens over de financiën en het beleid op rijksniveau. Onlangs is de meicirculaire 2025 over de algemene uitkering uit het gemeentefonds ontvangen. In deze circulaire worden de mutaties in het gemeentefonds nader toegelicht.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
1. De uitkomsten van de meicirculaire 2025, jaarschijf 2025 (voordeel € 4.466.000) te verwerken in de Najaarsnota 2025;
2. De uitkomsten van de meicirculaire 2025, jaarschijven 2026 tot en met 2029 te betrekken bij de voorgenomen besluitvorming op 10 juli over de nul-situatie bij de Kadernota 2026 voor de begroting 2026 en verwerken in de begroting 2026-2029 (2026 voordeel € 10.499.000, 2027 voordeel € 9.554.000, 2028 voordeel van € 3.605.000 en 2029 een voordeel van € 13.735.000);
3. Akkoord te gaan met de verwerking van de voorgestelde taakmutaties zoals opgenomen op bladzijde 4;
4. In afwachting van de invulling van de PM-post in concept-Kadernota 2026, de extra middelen voor jeugdzorg toevoegen aan de algemene middelen;
5. Akkoord te gaan met het verlagen van de stelpost BCF van de jaar 2026 met € 800.000 naar € 1.800.000;
6. De raad te informeren over de uitkomsten van de meicirculaire 2025, met hierin verwerkt de voorgestelde verwerking van deze uitkomsten zoals benoemd bij besluit 1 tot en met 5. -
4.3.e
Op 16 juni 2025 heeft het college de sociale visie 'samen leven, samen bouwen' vastgesteld. Een van de leidende principes in de sociale visie is om de veerkracht van de samenleving te versterken door in te zetten op de sociale basis. Met de Agenda Sociale Basis wordt invulling gegeven aan dit leidend principe. Er wordt beschreven wat de sociale basis is, welke ambitie we beogen met onze inzet en wat hiervoor nodig is. Er wordt opdracht gegeven om een uitvoeringsprogramma op te stellen voor de Agenda Sociale Basis, waarin we beschrijven wat we gaan doen om de ambitie in de agenda te realiseren.
Bijlagen
-
4.3.f
In het collegeprogramma 2022-2026 is binnen de economische agenda het Recreatie en Toerisme iconenbeleid geprioriteerd. Daarmee is er de afgelopen jaren en dit jaar gewerkt aan de doorontwikkeling en werkzaamheden die betrekking hebben op het vergroten van de bezoekersaantallen, economische groei en samenwerking in naamsbekendheid van gemeente. De vier ABBA-iconen (Archeon, Bentwoud, Boskoop en Avifauna) worden door het college daarin ondersteund. In 2025 is er wederom een bedrag beschikbaar voor deze doorontwikkeling.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
1. Voor de doorontwikkeling en werkzaamheden die betrekking hebben op het vergroten van de bezoekersaantallen, economische groei en naamsbekendheid van de vier ABBA iconen in 2025 een bedrag beschikbaar te stellen;
2. Hiervoor in 2025 € 100.000 beschikbaar te stellen voor cofinanciering diverse onderzoeken, bijdrage aan verduurzaming en promotiecampagnes, met als dekking de Reserve Vrije tijd water en groen (R1562);
3. De raad bij de Najaarsnota 2025 voor te stellen de financiële gevolgen, die voortvloeien uit dit besluit, te verwerken in de Begroting 2025 op basis van bijgevoegde begrotingswijziging;
4. Het bedrag van €100.000,- vervolgens te labelen binnen het reguliere werkbudget R&T Economische Agenda, als werkbudget voor het verder brengen van de planvorming Museum voor de Zwammerdamschepen en entree Archeon, Bentwoud Festival 25 jaar viering, bijdrage aan de ontwikkeling Icoon Schone van Boskoop en een bijdrage aan de verduurzaming Gierenverblijf Avifauna in het kader van het 75 jarig bestaan. -
4.4Schriftelijke vragen raadsleden op grond van artikel 40 of 42 van het Raadsreglement van orde en collegebeantwoording
-
4.4.a
Bijlagen
-
4.4.b
Namens de fractie van Forum voor Democratie zijn er vragen gesteld over Sunset Beach. Het college heeft deze vragen beantwoord.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
De beantwoording van de artikel 40 vragen over Sunset Beach conform bijgevoegde concept antwoordbrief te versturen aan de fractie van Forum voor Democatie.
-
4.4.c
Bijlagen
-
4.4.d
Bijlagen
-
4.4.e
Bijlagen
-
4.4.f
Bijlagen
-
4.4.g
Naar aanleiding van de beantwoording van de artikel 40 vragen over Sunset Beachbar, heeft FvD aanvullende vragen gesteld. Zie bijgaand memo en agendapunt 4.c.
Bijlagen
-
4.4.h
Op grond van artikel 40 van het Reglement van Orde kunnen raadsleden schriftelijk vragen stellen aan het college van burgemeester en wethouders. Raadsleden namens de fracties van Forum voor Democratie, RijnGouwe Lokaal en Alphen voor Elkaar en Nieuw Elan vragen gesteld naar aanleiding van de zero-emissiezone in Alphen aan den Rijn. Deze vragen worden met bijgaande brief beantwoord.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
In te stemmen met bijgaande beantwoording artikel 40 vragen.
-
4.4.i
Op 27 juni jl. en 1 juli jl. heeft de fractie van Forum voor Democratie artikel 40 vragen ingediend ten aanzien van respectievelijk ‘Provinciale plaatsingsvisie windturbines, volksgezondheid en lokale bescherming Groene Hart’ en ‘Energiek Alphen & lokaal eigendom’. Schriftelijke beantwoording dient binnen dertig dagen nadat de vragen zijn ingediend plaats te vinden. Deze termijn loopt bij beide sets aan vragen af tijdens het zomerreces. Het is vanwege de omvang en de aard van de vragen niet mogelijk om de artikel 40 vragen tijdig te voorzien van een zorgvuldig antwoord. Het college stelt de vragensteller hiervan in kennis. De beantwoording van de vragen zal zo spoedig mogelijk na het zomerreces, en uiterlijk eind september plaatsvinden.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
1. De fractie van Forum voor Democratie te informeren dat de beantwoording van de artikel 40 vragen ‘Provinciale plaatsingsvisie windturbines, volksgezondheid en lokale bescherming Groene Hart’ en ‘Energiek Alphen & lokaal eigendom’ wordt uitgesteld tot uiterlijk eind september.
-
4.4.j
Bijlagen
-
4.5
Bijlagen
-
4.6.a
Op 15 mei 2025 is de voortgang van het uitvoeringsprogramma Dierenwelzijn in de Raadscommissievergadering Financiën, bestuurlijk en publiek domein besproken. Stichting Zorg voor Egels heeft door middel van een brief aan de gemeente Alphen aan den Rijn een reactie gegeven op de evaluatie van het Dierenwelzijnsbeleid. De brief van Stichting Zorg voor Egels is ook in de Raadscommissievergadering van 15 mei besproken. In deze Raadscommissievergadering heeft wethouder J.G. Schotanus toegezegd de brief van Stichting Zorg voor Egels te beantwoorden en in afschrift aan de Raad te versturen.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
1. Brief te verzenden aan Stichting Zorg voor Egels, en
2. In afschrift aan de Raad te versturen. -
4.6.b
De Adviesraad Samenleving Alphen aan den Rijn kan de gemeente gevraagd en ongevraagd adviseren op onderwerpen die de Alphense samenleving raken. Naar aanleiding van de beleidswijziging in 2022 om tot 21.00 uur betaald parkeren te voeren heeft de adviesraad een advies uitgebracht over de parkeervergunningen voor mantelzorgers en hulpverleners. In 2023 is deze wijziging door de gemeenteraad teruggedraaid. Het college legt in een antwoordbrief uitwaarom het huidige beleid wordt gevoerd en dat hierin geen wijzigingen worden aangebracht.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
Bijgevoegde concept-brief vaststellen en verzenden waarin wordt geantwoord waarom het huidige beleid op parkeervergunningen voor mantelzorgers en hulpverleners wordt gevoerd en dat hierin geen aanpassingen worden gedaan.
-
4.6.cBeantwoording brief over theater Castellum
-
5
De hoorzitting over dit onderwerp heeft plaats gevonden op 24 juni jl., hierdoor komt de mogelijkheid om in te spreken over dit onderwerp te vervallen.
Op 23 januari heeft de gemeenteraad ingestemd met het starten van een participatietraject om voorkeuren voor zon en wind bij inwoners op te halen. Reden voor het participatietraject was onder andere het verzoek van PZH, die in de Routekaart Elektriciteit de 13 gemeenten in regio Holland Rijnland vroeg om locaties voor windturbines aan te wijzen. Alphen aan den Rijn heeft daarop besloten de regie in eigen hand te houden en een participatietraject te starten. Het participatietraject heeft in de periode van eind januari tot begin april plaatsgevonden en er zijn bijna 1600 reacties opgehaald. De uitkomsten van dit participatietraject zijn op 8 mei openbaar gemaakt. Op basis van de uitkomsten heeft de gemeente voorwaarden opgesteld voor zonnevelden en windturbines. Voor windturbines gaat het om afstand tot geclusterde woonbebouwing, bescherming van natuurgebieden en cultuur-historische plekken en het zoveel mogelijk beperken van overlast door te kiezen voor clusters. Voor zonnevelden gaat het om het eerst volleggen van daken en industriegebieden, het overlaten van ruimte voor natuurgebieden en dieren en om het zo min mogelijk opvallen van zonnevelden. Op basis van deze voorwaarden zijn er twee voorkeursgebieden voor windturbines bepaald. 2 Deze voorkeursgebieden zijn een bouwsteen voor het RIA project Toekomstbestendige landschappen en Energylane, waarin wij samen met de gemeenten Zoeterwoude, Leiderdorp, Kaag en Braassem en Bodegraven meerdere grote transities verder helpen. Dit alles draagt bij aan een energieneutraal en toekomstbestendig Alphen aan den Rijn, waarbij we de verschillende opgaven energie, landschap mobiliteit en economie in samenhang met elkaar en over de gemeentegrenzen heen bekijken.
Bijlagen
Stemming
Onderwerp Voorstel voor voorwaarden zonnevelden en windturbines en voorkeursgebieden voor windturbines (3485084) -
6
In de opdracht aan Oog voor thuis is opgenomen dat de teams met medewerkers laagdrempelig toegankelijk in directe leefomgeving van gezinnen gerealiseerd moeten worden. Het liefst op fysieke locaties die op loop- of fietsafstand bereikbaar zijn. Een andere opgave is dat de professionals zichtbaar zijn op plaatsen waar ouders en jeugdigen van nature komen zoals bijvoorbeeld scholen en kinderopvang. Op dit moment is Oog voor thuis qua backoffice gehuisvest op twee locaties, in Alphen aan den Rijn en in Boskoop, en landen zij aan op locaties in de wijken, zoals buurthuis Mozaiek en buurthuis de Som. De locatie in Boskoop aan De Zijde wordt tijdelijk gehuurd. Naast dat de locatie in Boskoop tijdelijk is, voldoet de locatie in Alphen aan den Rijn niet aan de gestelde eisen en wensen. Daarnaast is de locatie te klein om de gewenste dienstverlening te bieden. Voor het realiseren van de huisvesting zijn meerdere scenario’s mogelijk. Er zijn twee scenario’s uitgewerkt die aansluiten bij de gestelde beleidsvoorwaarden zoals opgenomen in de opdracht: 1. In elke wijk minimaal één aanlandlocatie (front-office) en één centrale kantoorlocatie (backoffice); 2. Meerdere wijklocaties (front- en backoffice). Scenario 1 met front-office locaties in de wijken en één backoffice locatie heeft de voorkeur van het sociaal domein en Oog voor thuis. Dit scenario ondersteunt de werkwijze van Oog voor thuis optimaal en zorgt voor een laagdrempelige en toegankelijke dienstverlening voor onze jeugdigen en ouders. Ook sluit dit scenario het beste aan bij de opdracht van de gemeente. Er zijn dan vier front-office locaties en één centrale backoffice locatie. Het betreft in de startfase 1 front-office locatie per wijk. De dienstverlening kan naar de toekomst verder uitgebreid worden in de wijken wanneer deze behoefte er is. Het college stemt in met de realisatie van dit scenario en verleent, onder voorbehoud van het besluit van de raad en de procedure van wensen/bedenkingen, een garantie aan Oog voor thuis voor het volledige bedrag.
Bijlagen
Stemming
Onderwerp Wensen en bedenkingen huisvesting Oog voor thuis -
7
Naast de recent verbouwde Scheepjeskerk in Hazerswoude-Rijndijk (Groenendijk) staat de oude pastorie. Stichting Scheepjeskerk en Stichting Huisvesting Werkende Jongeren (SHWJ) hebben de wens om de oude pastorie om te bouwen tot 9 sociale huurwoningen, specifiek bedoeld voor werkende jongeren uit de Gemeente Alphen aan den Rijn. De omgevingsvergunning om te bouwen hiervoor is inmiddels verleend. Daarnaast hebben zij het plan om naast de oude pastorie een nieuw gebouw te realiseren in een bouwstijl die eer doet aan de pastorie, met nog eens 16 sociale huurwoningen voor dezelfde doelgroep. Om deze plannen te kunnen realiseren hebben zij (aanvullende) financiering nodig en hebben zij de gemeente gevraagd garant te staan voor die lening.
De raad wordt verzocht haar wensen en bedenkingen kenbaar te maken over het voorwaardelijke voorlopige besluit van het college om aan de SHWJ een gemeentegarantie te verstrekken van maximaal € 4.500.000,-. Het college heeft voorlopig besloten om de Stichting een gemeentegarantie onder voorwaarden te verstrekken voor het ontwikkelen van woningen speciaal voor werkende jongeren uit de Gemeente Alphen aan den Rijn.Bijlagen
Stemming
Onderwerp Scheepjeskerk gemeentegarantie -
8
De gemeenteraad stelde op 15 december 2022 het bestemmingsplan Kop West, Alphen aan den Rijn vast. Het plan maakt op de locatie Hoorn 75 tot en met 79 en Ondernemingsweg 1a in Alphen aan den Rijn een gemengd woon- en werkgebied mogelijk. Tegen de vaststelling is beroep in gesteld. De Raad van State heeft op 16 april 2025 een zogenaamde tussenuitspraak gedaan. Daarin is de gemeenteraad opgedragen om binnen 20 weken het bestemmingsplan plan op twee punten aan te passen. Het college doet daarvoor nu een concreet voorstel aan de gemeenteraad.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
1. Kennis te nemen van de tussenuitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State inzake het bestemmingsplan ‘Kop West, Alphen aan den Rijn’ van 15 april 2025;
2. Aan de raad voor te stellen om:
1. Kennis te nemen van de tussenuitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State inzake het bestemmingsplan ‘Kop West Alphen aan den Rijn’ van 16 april 2025 en de daarin met toepassing van artikel 8:72, vierde lid, van de Awb gegeven opdracht om de geconstateerde gebreken te herstellen binnen een termijn van 20 weken;
2. Het bestemmingsplan ‘Kop West Alphen aan den Rijn’, met identificatienummer NL.lMRO.0484.Akopwest-VA01, zoals vastgesteld op 15 december 2022, mede ten uitvoer van onder beslispunt 1 genoemde tussenuitspraak, te herstellen en te wijzigen zoals aangegeven de ‘Nota aanpassingen bestemmingsplan Kop West Alphen aan den Rijn (NL.IMRO.0484.Akopwest-VA02)’;
3. Het gewijzigde bestemmingsplan ‘Kop West Alphen aan den Rijn’, met identificatienummer NL.IMRO.0484.Akopwest-VA02 vast te stellen op de punten opgenomen in de onder 2 genoemde ‘Nota aanpassingen bestemmingsplan Kop West Alphen aan den Rijn (NL.IMRO.0484.Akopwest-VA02)’;
4. Geen exploitatieplan vast te stellen op grond van artikel 6.12, tweede lid onder a van de Wet ruimtelijke ordening, omdat de kosten van de grondexploitatie anderszins zijn verzekerd;
5. Het besluit op de in de tussenuitspraak voorgeschreven wijze bekend te maken.Stemming
Onderwerp Herstelbesluit bestemmingsplan Kop West, Alphen aan den Rijn -
9
De gemeenteraad heeft op 15 juni 2023 het bestemmingsplan Wijkdijk 36, Boskoop vastgesteld. Het plan voorziet in het uitbreiden van een loon- en grondbedrijf, in combinatie met het realiseren van compensatie van landschap, water en natuur, op het perceel Wijkdijk 36 te Boskoop.
Tegen het vaststellingsbesluit is een beroepschrift met een verzoek om voorlopige voorziening ingediend. De voorzieningenrechter van de Raad van State heeft op 1 december 2023 uitspraak gedaan op het verzoek om voorlopige voorziening. De voorzieningenrechter heeft de voorlopige voorziening toegewezen. De uitspraak geeft aanleiding om enkele leemten in het oorspronkelijke vaststellingsbesluit te herstellen. De leemten hebben betrekking op de uitvoerbaarheid van het bestemmingsplan i.v.m. de cultuurhistorische waarde, weidevolgelcompensatie en de kenbaarheid van de afweging van uitstoot van CO2 en van de impact van de bedrijfsactiviteiten op het woon- en leefklimaat.
De gemeenteraad wordt, met in achtneming van artikel 6:19 van de Algemene wet bestuursrecht en artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening, voorgesteld om een herstelbesluit voor het bestemmingsplan Wijkdijk 36, Boskoop vast te stellen. Verwezen wordt naar het bijbehorende raadsvoorstel en –besluit en de daarvan deel uitmakende bijlagen
Bijlagen
Voorgesteld besluit
De raad voor te stellen om:
1. Het bestemmingsplan Wijkdijk 36, Boskoop met identificatienummer NL.IMRO.0484.BKwijkdijk36-VA01, in digitale en analoge vorm vastgesteld op 15 juni 2023, te wijzigen zoals aangegeven in het raadsvoorstel;
2. Het herstelbesluit bestemmingsplan Wijkdijk 36, Boskoop, met identificatienummer NL.IMRO.0484.BKwijkdijk36-VA02, digitaal en analoog met de bijbehorende bestanden vast te stellen;
3. Geen exploitatieplan vast te stellen op grond van artikel 6.12, tweede lid onder a van de Wet ruimtelijke ordening, omdat de kosten van de grondexploitatie anderszins zijn verzekerd.
4. Dit besluit op de voorgeschreven wijze bekend te maken en aan de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State mede te delen.Stemming
Onderwerp Herstelbesluit bestemmingsplan Wijkdijk 36, Boskoop -
10
Voor een perceel aan de Westkanaalweg nabij 20 in Alphen aan den Rijn wordt een wijziging van het omgevingsplan voorbereid. De wijziging maakt de ontwikkeling mogelijk van openbaar toegankelijk recreatie- en natuurgebied in combinatie met de bouw van een woning met bijgebouw. Behalve wijziging van het omgevingsplan zijn voor de ontwikkeling ook andere besluiten nodig, zoals een omgevingsvergunning voor het bouwen. Initiatiefnemer van de ontwikkeling heeft aan de gemeente gevraagd om de coördinatieregeling als bedoeld in afdeling 3.5 van de Algemene wet bestuursrecht van toepassing te verklaren op de voorbereiding van de verschillende besluiten. De besluiten worden dan zoveel mogelijk tegelijk en gecoördineerd voorbereid met dezelfde procedure. Mogelijke zienswijzen en bezwaren kunnen dan in één keer behandeld worden, wat tijd scheelt. De wijziging omgevingsplan wordt door de gemeenteraad vastgesteld terwijl de omgevingsvergunning door het college wordt verleend. Om aan het verzoek tot toepassing van de coördinatieregeling medewerking te kunnen verlenen, is een besluit van de gemeenteraad nodig (coördinatiebesluit). Het college heeft aan de raad voorgesteld om dit besluit te nemen. Het besluit impliceert niet op voorhand planologische medewerking. Het is slechts een procedurestap.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
De raad voor te stellen:
1 De voorbereiding en bekendmaking van:
a. De wijziging omgevingsplan Westkanaalweg nabij 20, Alphen aan den Rijn;
b. De omgevingsvergunningen en mogelijke andere toestemmingen voor het realiseren van een complex van openbaar toegankelijk recreatie- en natuurgebied en het oprichten van een woning met bijgebouw en tuin aan de Westkanaalweg nabij 20 in Alphen aan den Rijn te coördineren op basis van afdeling 3.5 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb).
2 Het college van burgemeester en wethouders aan te wijzen als coördinerend bestuursorgaan.
3 Het besluit de dag na bekendmaking in werking te laten treden.Stemming
Onderwerp Verzoek toepassen coördinatieregeling Westkanaalweg nabij 20, Alphen aan den Rijn -
11
Het college van burgemeester en wethouders draagt verantwoordelijkheid voor een aantal bestuurlijke taken. Deze taken (portefeuilles) verdeelt het college onderling. In verband met het aantreden van een nieuw collegelid per 26 juni 2025 dienen de portefeuilles, de onderlinge vervanging en de vertegenwoordiging met betrekking tot enkele deelnemingen te worden vastgesteld voor de resterende periode.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
1. De vervanging van de burgemeester en de onderlinge vervanging vast te stellen
2. De portefeuilleverdeling vast te stellen
3. De benoeming in enkele deelnemingen vast te stellen.
4. Aan de raad voor te stellen wethouder Bokhove te benoemen in het algemeen en dagelijks bestuur van de Gemeenschappelijke Regeling PromenStemming
Onderwerp Benoeming wethouder Bokhove als AB en DB lid van de gemeenschappelijke regeling Promen(3622881) -
12
Bijlagen
Stemming
Onderwerp Instellingsbesluit Raadswerkgroep Oude Raadhuis -
13
Bijlagen
Stemming
Onderwerp Opdracht Onderzoek Organisatie -
14
Stemming
Onderwerp voorbereidingsbesluit -
15Moties Vreemd
-
16Sluiting